Якісна оранка за розумні кошти

30 травень 2019

Попри високий рівень популяризації мінімальних технологій обробітку ґрунту, чимало агропідприємств України продовжують застосовувати у своїй практиці традиційний для рільництва елемент — оранку, поєднуючи її з іншими. Одне з таких господарств, у якому ми нещодавно побували з візитом, — ТОВ «Земля Томилівська», що розміщене поблизу Білої Церкви.

Очолює його ось уже понад 25 років Сергій Петрович Вахній, по чесний голова аграрного підприємства «Земля Томилівська», професор кафедри рослинництва Білоцерківського національного аграрного університету, доктор сільськогосподарських наук. Ця знана та шанована не лише на Київщині людина — справжній аграрій і патріот рідної землі.
ПРО ГОСПОДАРСТВО. Тра диційно тут вирощують пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою та кормові культури. Власні корми потрібні для 100 дійних корів та 20 свиноматок — окрім рослинництва, в господарстві займаються молочним скотарством і планують далі розвивати свинарство. А загалом на сьогодні тут утримують 200 голів ВРХ, 100 дійних корів, 100 голів мо лодняку (надій на фуражну корову сягнув 7000 кг).
Площа земельних угідь ТОВ «Земля Томилівська», становить близько 1700 га, з них рілля займає 1502 га. Господарство орендує землю в пайовиків довколишніх сіл: Томилівка, Острійки, Блощенці та Потіївка. Усі наявні землі своєчасно та якісно обробляються. Для цього створена відповідна матеріально-технічна база то вариства, яка постійно підтри мується в належному стані та оновлюється з урахуванням господарських потреб і вимог сучасного рільництва. За вдяки запровадженню у виробництво новітніх технологій вирощування сільськогосподарських культур, використанню високоврожайних сортів, комплексній системі захисту рослин від шкідників і хвороб, ТОВ «Земля Томилівська» щороку одержує високі врожаї сільськогосподарських культур. Сергій Петрович піклується про орендовану землю, бо мріє користування нею «довести до розуму» — зробити її максимально продуктивною. Саме цим займаються в господарстві останні 20 років: експериментують із агротехнологіями та обирають кращі системи об робітку ґрунтів, живлення й захисту.
— Якоїсь однієї технології ґрунтообробітку ми не використовуємо. Намагаємо ся експериментувати, поєднувати різні технології. Чистий No-Till не практикуємо — раз на три роки поля переорюємо. Половину площ обробляємо поверхнево за допомогою дискових знарядь. Зазвичай поверхневий обробіток ми проводимо після соняшнику — переважно під пшеницю та ярі зернові культури. На окремих полях виконуємо глибоке розпушення. Торік у такий спосіб обробили 300 га. На окремих полях із «блюдцями» намагаємося робити підготовку ґрунту за типом «шахової дошки», аби прибрати з поверхні поля надмірну кількість води.
Ос новні культури — пшениця, ріпак, кукурудза та соняшник. Кукурудзу вирощуємо в моно посіві. Це має певні переваги: потрібно менше мінеральних добрив, гербіцидів. Також маємо відносно невеликі посіви озимого та ярого ячменю, гороху, сої. Намагаємося вирощувати рентабельні культури, оскільки пайовикам платимо офіційно, сплачуємо за них податки, а ще потрібно й оновлювати матеріально-технічну базу господарства… Тобто в основі сівозміни, за якою ми працюємо, є як агрономічна, так і економічна доцільність. Землі нашого господарства досить розкидані. На віддалених полях ми вирощуємо культури, які не потребують постійного догляду. А ближчий «сектор» — кормова група й культури, які потрібно досушувати (маємо газову сушарку).
Ми також займаємося ягідництвом: на 5 га вирощуємо елітні сорти полуниці, малини, чорної смородини. Ці ягоди потребують особливої уваги й догляду. Смак томилівської полуниці знають не лише на Білоцерківщині, а й за кордоном. Уся ягідна продукція в нас, можна сказати, органічна, адже жодних хімічних засобів ми не використовуємо — лише органічні та біопрепарати. Прополювання бур’янів проводимо вручну. Скоро наближається сезон збору полуниці, тож сподіваємося, що дощів не буде й ми зберемо чисту, здорову ягоду", — говорить очільник підприємства.
Для роботи із зерном у господарстві є сушарка по тужністю 300 т/добу та склади. А ще тут спорудили власний цех із переробки сільгосппродукції, де переробляють зерно на крупу, а також виготовляють соняшникову олію.
В ОСНОВІ — ЕКОНОМІЧНА ДОЦІЛЬНІСТЬ. Працівників свого господарства Сергій Петрович вважає головним ресурсом. Але працювати й збирати врожаї, ясна річ, допомагає якісна техніка. Як і за сівозміни, основою під час формування технічного парку є економічна доцільність використання того чи іншого виду та бренда техніки. Ще донедавна власник господарства віддавав перевагу використанню ґрунтообробної, висівної та силової техніки іноземного виробництва. Зокрема, в своєму технічному арсеналі мають компактори й плуги Lemken, диско вуборону та сівалку Amazone, борони й культиватори John Deere, сівалки Maschio Gaspardo, трактори Claas. Проте сьогодні на їхніх полях все частіше можна зустріти й техніку вітчизняного виробництва.

Останнім придбанням, на заміну старим, стали два плуги ПОН-7 та ПОН-4, виробництва компанії VELES AGRO.
«До вибору сільськогосподарських машин завжди підходимо зважено.
Адже без високопродуктивної техніки належної якості нині важко розраховувати на значні результати роботи. І особливо хочу наголосити, що ретельно слід обирати всю техніку без винятку, а то аграрії зазвичай прискіпливо обирають висівні машини, обприскувачі, розподілювачі мінеральних добив, зернозбиральну техніку, якість роботи яких видно й неозброєним оком, а до ґрунтообробної, у тому числі й плугів, ставляться як до другорядної», — наголошує керівник господарства.
Тож перш ніж поповнити машинний двір господарства, майбутні власники техніки мають переконатися, що обраний ними агрегат відповідає найвищим стандартам якості, надійності, техноло- гічності та водночас має прийнятну ціну.
"У 2017 році через несприятливі погодні умови ми втратити майже половину врожаю. Тобто на наступний рік змушені були йти в банк, брати позику, для того аби мати обігові засоби та вчасно провести посівну кампанію 2018 року. На щастя, того ж таки року доля нам посміхнулась — ми вийшли "в нуль”, але коштів на придбання нової техніки, зокрема плугів, усе ще бракувало. Тому ми шукали гідну альтернативу імпортним агрегатам, яка б відповідала нашим вимогам і мала меншу вартість. Відвідали декілька демопоказів та Днів поля, де демонстрували плуги ПОН від VELES AGRO. Зваживши всі аргументи "за” та «проти”, ми ризикнули й придбали два агрегати. І на сьогодні можу сказати з твердою впевненістю: ще жодного разу не пошкодували! Плуг працює дуже якісно — особливо із рештками кукурудзи. Якість обробітку, загортання пожнивних решток, дотримання глибини — просто ідеальні. Більше того, потреба в дискуванні просто відпала як така», — говорить керівник господарства.
Аби вирівняти поверхню полів, торік у господарстві виконали оранку та висів по діагоналі. Тому роботи вистачало як для великого, так і маленького плуга.
«Для того, аби менше витрачати часу на обробіток клинів, їх виорали меншим плугом, до того ж ці знаряддя працювали майже водночас. Приємно відзначити, що за такої організації роботи ми маємо не лише значне скорочення часу на проведення оранки (торік майже на місяць швидше впоралися із цим завданням), а й маємо відмінно загорнуті пожнивні рештки та ідеально вирівняні поля. Тобто це дуже хороше ноу-хау, технологічно вдала новинка, яку обов’язково застосовува- тимемо в роботі й надалі», — говорить керівник господарства.

ТЕХНІКА НА БУДЬ-ЯКИЙ СМАК.
Сьогодні в арсеналі компанії VELES AGRO є дві серії плугів — звичайні полицеві навісні плуги ПНВ та полицеві оборотні навісні та напівпричіпні плуги ПОН, які агрегатуються з тракторами потужністю від 80 до 330 к. с.
Оборотні плуги серії ПОН є найсучаснішими та конструктивно досконалими. Вони призначені для обробітку на глибину 18‒35 см ґрунтів різного механічного складу, що не засмічені камінням, плитняком тощо. За результатами багаторічних практичних випробувань ці плуги забезпечують високі показники якості ґрунтообробітку та надійності в роботі.
Серія плугів ПОН включає сім моделей, зокрема: найменші, трикорпусні, які агрегатують із тракторами тягового класу 1,4, та «гіганти» — восьмикорпусні — для тракторів тягового класу 5,0, які сьогодні є найпоширенішими на ринку України.

ДОСВІД ЕКСПЛУАТАЦІЇ. «Сьогодні
про якісь плугів я можу сказати не з чуток, а спираючись на власний досвід їхньої експлуатації. Перше, що слід зазначити й що нас чи не найбільше вразило, — це висока якість виготовлення техніки та увага співробітників компанії до клієнта. Із представниками виробника ми познайомилися на одній із аграрних виставок, і наше знайомство переросло в міцну дружбу. До того ж VELES AGRO щороку проводить різні цікаві заходи, семінари, тобто менеджмент у них розвинений досить добре. Та найголовніше — вони зацікавлені у своїх клієнтах, покращують якість своєї продукції і гарантують швидкий ремонт чи заміну деталей. Наступним позитивним моментом є хороша цінова політика та можливість придбання техніки в розстрочку. І, звісно ж, — державна компенсація 25% вартості техніки, яку ми вже отримали.

УВАЖНІСТЬ ТА ПОРЯДНІСТЬ.
Я, як керівник господарства, дуже задоволений та вдячний VELES AGRO та безпосередньо її представникові, менеджеру Наталії, за уважність, порядність і співпрацю. Завдяки техніці цієї компанії господарство торік змогло вчасно виконати обробіток ґрунту. До речі, нам поставили плуг лише за 50% вартості (передоплата). Тобто ми виконали всю заплановану роботу, лише потім повністю розрахувалися. І це дуже приємно, і дуже вигідно, оскільки не завжди фермер може відразу розрахуватися за придбану техніку. Маючи позитивний
досвід роботи техніки та співпраці з компанією VELES AGRO, вже цього сезону ми плануємо придбати їхні передвисівний культиватор та сівалку для висівання просапних культур», — підсумовує керівник господарства.
Не зайвим буде нагадати, що всі конструктивні складові плуга, включаючи й елементи робочих органів, виготовлені на потужностях ТОВ «Велес Агро» з високоякісної сталі провідних світових виробників, тому підприємство надає гарантію на безвідмовну роботу плуга (окрім, звісно, робочих органів) протягом 12 місяців із дати введення агрегату в роботу за сезонного робочого навантаження на плуг не більше ніж 240 годин.

Також про роботу плугів VELES AGRO розповів Іван Голуб, заступник директора та головний інженер ТОВ «Земля Томилівська»:
— Ці плуги зарекомендували себе якнайкраще. Спочатку ми ставились до них досить скептично, оскільки звикли, що вітчизняна техніка поступається якістю імпортній. Утім, досвід їхньої експлуатації довів, що це досить вдалий аналог оборотного плуга відомого німецького виробника, який у деяких моментах навіть перевершує його. А коли побачили їх у роботі, то були приємно здивовані: якість оранки була навіть краща, ніж у німецького відповідника, який у нас працює вже майже десять
років. Плуг повністю налаштований, заміна робочих органів теж відбувається без проблем, оскільки вони взаємнозамінні (мається на увазі — з аналогом). Тож це лише плюс. Представництво компанії розміщене в Білій Церкві, буквально поряд із нашими полями. За період експлуатації серйозних поломок не було, а щодо дрібних робочих деталей, то їх дуже швидко й без проблем можна замінити.
Торік семикорпусним плугом виорали майже 700 га. Жодних серйозних нарікань на його роботу немає.
Ми розраховуємо як мінімум на п’ять років якісної роботи без значних поломок. Проблем із гідравлікою не було, поворотний механізм — як у нашого старого плуга. Глибина регулюється відповідно до потреб (у межах 30 см). До того ж усі корпуси плуга можна оснащувати суцільними або смуговими полицями. Крім того, його можна використовувати незалежно від стану ґрунту (пересушений, перезволожений, ущільнений) шляхом ступінчастої зміни ширини захвату кожного корпусу за допомогою гвинтових регуляторів-кріплень. Таким чином ширина захвату корпусу може становити 33, 38, 44 і 50 см. Тобто в разі використання плуга ПОН-7‒40+1 (восьмикорпусного) його мінімальна робоча ширина може становити 2,64, а мак- симальна — 4,0 м. Під час запуску в роботу представники компанії провели всі відповідні налаштування на місці. Агрегатуємо з трактором CLAAS.
Для господарів, які займаються виробництвом сільськогосподарської продукції на невеликих площах (приблизно 500 га) і які не в змозі придбати вартісну іноземну техніку, ці плуги — саме те, що треба. Техніка VELES AGRO коштує вдвічі дешевше, до того ж будь-яку запчастину її виробник може доставити буквально за декілька годин. Що стосується якості металу, то поки її оцінити важко (покаже час), але щодо якості виконаних робіт, то вона дуже висока. Землі нашого господарства розташовані на території трьох сіл, тому їздити з поля на поле доводиться дуже багато. Проте з цими плугами й це не проблема. Плуг ПОН-7 оснащено здвоєними опорнотранспортними колесами (або одним широким), що дає змогу без труднощів пересуватися дорогами загального користування зі швидкістю до 30 км/год.