Плуги оборотні серії PON

28 травень 2019

Попри високий рівень популяризації безполицевої технології обробітку ґрунту, низка агропідприємств України продовжує застосовувати традиційний для рільництва елемент — оранку. Навіть є господарства, які після тривалого використання плоскорізів та глибокорозпушувачів знову повертаються до плугів.

Плуги, особливо сучасні, є простими й водночас складними агрегатами, які потребують відповідних знань та навиків під час їхньої експлуатації. Вітчизняний ринок досить насичений аналогічною продукцією. Її виготовленням займається низка спеціалізованих підприємств України, які у свою продукцію вкладають власні конструкторські розробки. Сьогодні деякі виробники цього спеціалізованого обладнання навіть «навчили» свої модернізовані продукти керувати трактором під час роботи (саме так, а не навпаки!) для того, аби досягти відмінних результатів у роботі за оптимальних витрат палива.

Одним із провідних вітчизняних виробників техніки для обробітку ґрунту та висівання, який не так давно (і, забігаючи наперед, зазначимо, що досить успішно) освоїв виробництво плугів, є компанія VELES AGRO.
Взагалі VELES AGRO — одне з небагатьох машинобудівних підприємств України, яке виготовляє сільськогосподарську техніку високого технічного й технологічного рівня, що дає їй змогу успішно конкурувати сьогодні з продукцією провідних європейських та світових виробників.
Сьогодні в арсеналі компанії є дві серії плугів — звичайні полицеві навісні плуги ПНВ та полицеві оборотні навісні та напівпричіпні плуги PON, які агрегатуються з тракторами потужністю від 80 до 330 к. с.
Найсучаснішими та конструктивно досконалими є оборотні плуги серії PON, які призначені для обробітку на глибину 18‒35 см ґрунтів різного механічного складу, що не засмічені камінням, плитняком тощо. За результатами багаторічних практичних випробувань вони забезпечують високі показники якості ґрунтообробітку та надійності в роботі.
Серія плугів PON включає сім моделей плугів, зокрема: найменші, трикорпусні, плуги, які агрегатують із тракторами тягового класу 1,4, та «гіганти» — восьмикорпусні плуги для тракторів тягового класу 5,0, які сьогодні є найпоширенішими на ринку України.

PON-7‒40+1 — ефективність за будь-яких умов

Як видно із маркування плуга, він складається із семи пар корпусів (правих та лівих). Крім того, під час роботи на легких ґрунтах або за використання потужнішого трактора є можливість дооснастити плуг ще однією парою корпусів.
Що ж насправді робить плуг PON-7‒40+1 від компанії VELES AGRO незамінним помічником під час підготовки ґрунту до висівання?
Першочергово — це рама, яка є основним несучим елементом будь-якого технологічного обладнання. Від міцності та надійності цього конструктивного елемента залежить довговічність агрегату в цілому. Рама всіх плугів виготовлена із брусів квадратного перетину, які шарнірно кріпляться між собою. По обидва боки основна балка рами, розмір якої становить 160*160 мм, шарнірно з’єднана поворотною балкою з несучою. Основна балка також оснащена діагональним упором, що з’єднує її із задньою, поворотною, балкою. Завдяки цьому ми маємо високу маневреність агрегату під час роботи в полі та транспортування, що, своєю чергою, забезпечує максимальну змінну продуктивність. Ширина поворотної смуги, залежно від трактора, з яким агрегатується плуг, становить 16‒22 м.
Усі корпуси плуга можна оснащувати суцільними або смуговими полицями. Крім того, його можна використовувати незалежно від стану ґрунту (пересушений, перезволожений, ущільнений) шляхом ступінчастої зміни ширини захвату кожного корпусу плуга за допомогою гвинтових регуляторів-кріплень. Таким чином ширина захвату корпусу може становити 33, 38, 44 і 50 см. Тобто в разі використання плуга PON-7‒40+1 (восьмикорпусного) його мінімальна робоча ширина може становити 2,64, а максимальна — 4 м.
Також слід сказати, що для уникнення пошкодження корпусів та рами плуга від перевантаження (внаслідок зіткнення зі сторонніми предметами), корпуси оснащені системою захисту за допомогою зрізного болта, який розташований між «щоками» стійки. Заміна запобіжного гвинта займає лічені хвилини та не потребує значних зусиль.

Для того, аби плуг стабільно працював на ґрунтах будь-якого типу та механічного складу, є низка технологічних регулювань та налаштувань. Зокрема, слід відзначити систему налаштування заглиблення плуга. Якщо плуг погано входить у землю, то за допомогою регулювальних гвинтів можна індивідуально нахилити кожен корпус плуга. Проте не слід зловживати цим регулюванням, позаяк воно збільшує опір плуга і погіршує регулювання заглиблення. Тому, в разі виникнення описаної вище ситуації, рекомендується використовувати лемеші зі спеціалізованим покриттям, які забезпечують відмінне заглиблення.
За потреби на задні корпуси плуга можна встановлювати різальний ніж польової дошки, який сприяє утворенню рівних країв борозни, що своєю чергою полегшує рух трактора під час проходження наступної смуги оранки.
Для обертання плуга використовують два спеціальні гідроциліндри, які забезпечують плавне й швидке обертання плуга на розворотній смузі. Під час транспортування плуга дорогами загального користування гідроциліндри «закриваються» за допомогою спеціальних вентилів.
Окрім двох поворотних гідроциліндрів обертання, на плузі встановлено ще один — на здвоєному опорно-транспортному колесі. Тому для приведення в дію гідросистеми плуга трактор повинен мати лише дві пари гідровиходів подвійної дії.
Використання здвоєного опорно-транспортного колеса дає змогу без проблем пересуватися дорогами загального користування зі швидкістю до 30 км/год.
Усі конструктивні складові плуга, включаючи й елементи робочих органів, виготовлені на потужностях VELES AGRO з високоякісної сталі провідних світових виробників, тому підприємство надає гарантію на безвідмовну роботу плуга (окрім, звісно, робочих органів) протягом 12 місяців із дати введення агрегату в роботу.

Олексій Кунець, директор фермерського господарства «Оберіг», Сумщина:

— Основний напрям діяльності нашого господарства — це рослинництво. Сьогодні в обробітку маємо 2,5 тис. га. Профільними культурами, які ми вирощуємо, є озима пшениця, соняшник, кукурудза та соя. Також висіваємо такі культури, як гречка, ярий ячмінь, проте акценту на їхнє виробництво не робимо.
Донедавна орієнтувалися на безполицевий обробіток ґрунту із використанням глибокорозпушувачів, важких культиваторів, плоскорізів тощо. Працювали за цією технологією PONад дев’ять років. Проте сьогодні я в ній розчарувався, тому повертаємося до традиційної технології обробітку ґрунту, яка передбачає використання плугів як основного робочого знаряддя. Звісно, за використання безплужного обробітку ґрунту є невеличка економія палива, проте водночас ми спостерігаємо тенденцію до зниження врожайності. Тому в господарстві було прийнято рішення проводити оранку під усі культури. Не оремо лише під озимину.
Тож для традиційної підготовки ґрунту під висів торік придбали 8-корпусний плуг PON-7‒40+1 компанії VELES AGRO. Агрегатуємо його з наявним у нас трактором Case IH Magnum 340. Також у нашому господарстві є один імпортний плуг, проте він не в змозі обробити всю площу в бажані строки, тому нам потрібен був ще один агрегат для оранки. Звісно, ми звернулися до представників іноземної компанії, аби придбати в них ще один агрегат, але після того, як дізналися, в яку суму обернеться для господарства його придбання, вирішили зайнятися пошуком альтернативного знаряддя, яке б мало високу надійність та технологічність, проте коштувало дешевше.
Про плуги компанії VELES AGRO дізналися випадково, та вже після першого ознайомлення вирішили спробувати його в дії.

«А чи не зігну я вашого плуга після двох години роботи?»

Основні мої переживання стосувались не конструкції плуга, адже якщо наявний імпортний плуг поставити потруч із вітчизняним, то візуальних відмінностей практично немає. Я дуже переживав стосовно якості матеріалу, з якого його виготовлено. Сьогодні низка вітчизняних компаній випускає сільгосптехніку належної якості, якою вже можна надійно працювати. Проте основною проблемою вітчизняного машинобудування все ж таки залишається використання неякісного, так би мовити, «сирого» матеріалу.
І, на жаль, продукцію вітчизняного та іноземного машинобудування ставити в один ряд і оцінювати неможливо за одних і тих самих параметрів: рами, робочих органів тощо. Вітчизняна продукція не витримує того навантаження, що зарубіжна. Я дуже боявся «промахнутися». Хоча представники компанії VELES AGRO і запевняли, що весь метал, із якого виготовлена їхня продукція, імпортний, проте сумніви не полишали до останнього.
Зрештою зважилися — і придбали. Сьогодні наробіток плуга становить PONад 1000 га, і жодних проблем із ним не було. Приблизно після обробітку 800 га ми замінили лемеші плуга, що повністю відповідає розрахованому на заводі ресурсу цього робочого органу, і все — агрегат працює безвідмовно і без жодних нарікань із нашого боку.

Дуже важливе питання щодо постачання запасних частин та витратних матеріалів. Все надається вчасно, швидко і головне — за прийнятною ціною. Сервісна служба, чесно кажучи (тьху-тьху, боюсь наврочити!), також працює на відмінно. Чому боюсь наврочити? Тому що «наші» вміють швидко налагодити та побудувати відносини з клієнтами і так само швидко їх зруйнувати. Сьогодні ж ні до представників компанії, ні до їхньої продукції у мене нарікань немає. Коли настане час купувати нового плуга, я вже знаю до кого звернутися.


Олексій Скляров, інженер-механік СТОВ «Вікторія», Сумщина:

— В обробітку нашого господарства — 3,8 тис. га. Плуг PON-7‒40+1 від компанії VELES AGRO придбали торік. На сьогодні за його допомогою оброблено близько 2 тис. га.
До цього обробіток ґрунту проводили за безполицевою технологією, без використання плуга. Проте, аналізуючи свою діяльність, дійшли висновку, що потрібно повертатися до оранки, тому зайнялись активним пошуком плугів.
Першим знаряддям, яке ми придбали, був плуг іноземного виробництва, який коштував майже 1,5 млн грн. Чесно кажучи, ми трішки запізно зайнялись питанням придбання цього знаряддя. Згідно з умовами договору, його нам мали поставити наприкінці серпня, що було трішки запізно для того, аби встигнути обробити заплановану площу. Тому ми вирішили придбати ще один плуг, але вітчизняного виробництва, аби не втрачати дорогоцінного робочого часу в очікуванні поставки з-за кордону й розпочати вчасно підготовку ґрунту під висів.
Вибір на ринку України величезний. Проте гідних представників можна перерахувати на пальцях. Під час однієї з виставок нашу увагу привернув плуг компанії VELES AGRO, який за детального ознайомлення з ним практично нічим не відрізнявся від іноземного агрегату, та головне — коштував утричі дешевше (це з умовою поставки в господарство) і, що важливо, був у наявності на складі заводу-виробника. Тому ми без вагань замовили його. І вже до того часу, коли іноземний плуг прибув у господарство, його одеський аналог уже обробив у нас PONад 1,3 тис. га. Попри те, що плуг, як я вже говорив, утричі дешевший від іноземного, польові порівняння результатів оранки показали, що за якістю виконання роботи він зовсім не поступається своєму закордонному «колезі».
Плуг повністю забезпечує вимоги до його експлуатації і потребує лише технічного обслуговування та заміни лемешів, наробіток яких, залежно від типу ґрунту, становить 600‒800 га на чорноземі та 500 га — на піщаних ґрунтах. Стосовно якості плуга та його роботи питань узагалі немає. Навіть коли обидва плуги працюють слід у слід, то різниці в обробітку не видно.
Якщо прийде час купувати нові агрегати для обробітку грунту, то, я думаю, наш директор віддасть перевагу VELES AGRO.