KRONOS - довершеність в полі

5 червень 2019

KRONOS ― це компактна дискова борона (лущильник). Агрегат є одним з найкращих серед представлених в Україні
лущильників як вітчизняного, так і закордонного виробництва. Компактна дискова борона «KRONOS-6» вже завоювала прихильність аграріїв, про що свідчать обсяги реалізації. Аграрії, які неодноразово відвідували закордонних виробників та були присутні на демонстраційних показах техніки за кордоном, зазначають, що «KRONOS» ― це найкраща компактна дискова борона (лущильник).
Агрегат ефективно працює з будь-якими рослинними рештками. Чи то солома зер- нових, чи кукурудзяні рештки, чи стебла соняшнику ― все подрібнюється і загортається саме так, як цього вимагає технологія. Незважаючи на відносно невелику відстань між дисками (220 мм), «Кронос» демонструє стійкість до забивання. Навіть у вологих умовах завдяки демпферним амортизаторам забивання дисків виключено. З другого боку, невелика відстань

між дисками дає змогу максимально подрібнити ґрунт і створити ідеально рівне посівне ложе.
Представники компанії, жартуючи, називають «KRONOS-6» «токарним станком для обробітку ґрунту» 21-го століття. Ця назва «причепилась» до агрегата завдяки високій точності глибини обробітку, що досягається застосуванням гумових демпферів оригінальної конструкції, а також завдяки великій власній вазі. Яка б не була посуха, скільки б не було рослинних решток, агрегат однаково стало витримує одну глибину обробітку.
Особливістю агрегата є важкий гумо-клиновий коток, що слугує опорою для точного регулювання глибини обробітку. Він максимально ущільнює ґрунт, залишаючи за собою «рівненьку грядку» з дрібними поздовжніми смужками і заореними рослинними рештками.
Компанія Veles Agro використовує для виробництва лущильника шведську сталь із додаванням бору. Вона набагато якісніша за українську. Це дуже важливо, оскільки «KRONOS» має масу 6 т, і навантаження на конструкцію досить значне. Весь профільний метал має товщину стінки 10 мм, що гарантує його стійкість до навантажень.
Основна частина складових агрегата ― імпортного виробництва: це і підшипники, і рукава високого тиску, і навіть болти з гайками. Тому що прагнення робити якісні речі змусило шукати якісні матеріали, і, нажаль, в Україні таких знайти не вдалось. Сільськогосподарські агрегати зазвичай працюють в складних та агресивних умовах, тому виробник повинен гарантувати, що його продукція витримає всі можливі й неможливі навантаження. Тож для цього потрібно використовувати лише матеріали найвищої якості.
Для кожної пари дисків передбачена окрема стійка, що дозволяє якісно копіювати нерівності поверхні поля. Підшипниковий вузол не потребує змащення та обслуговування, пара підшипників у ньому з одного боку закрита стійкою, а з другого ― диском. Простота та надійність конструкції полегшує сервіс і мінімізує час на обслуговування лущильника.
Унікальним рішенням в конструкції агрегата стало розміщення дисків на відстані 220 мм. Виробник провів масштабні випробування на полях з великою кількістю рослинних решток кукурудзи, соняшнику і зернових культур з різною вологістю. Жодного разу не було виявлено проблем із забиванням. Навіть за високої вологості агрегат відмінно справлявся з роботою. На котку встановлені чистики, які не дають налипати вологому ґрунту, тому й глибина витримується постійно на однаковому рівні.
У підприємства є власна сервісно-гарантійна служба. Якщо покупець придбаває агрегат безпосередньо на заводі, підприємство доставляє його безкоштовно в межах України, а також відряджає сервісного спеціаліста для введення придбаного агрегата в експлуатацію. Завод гарантує оперативне вирішення сервісних питань в максимально короткі строки.
Починаючи випробування лущильника, виробники встановили диски «ромашку» з високим зубом. Після тривалих випробувань було виявлено нерівності безпосередньо на дні борозни. Провівши консультації з покупцями та представниками УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, вирішили встановити гладкий сферичний диск із дрібним зубом. У результаті робота агрегата змінилася на краще. Це не стосувалось якості перебивання і заорювання і вниз. Робочі органи постійно вібрують, що відчутно зменшує налипання ґрунту. На сьогодні багато виробників сільськогосподарської техніки використовують у своїх агрегатах гумовий амортизатор, бо це зручно, надійно і ефективно.
Насамкінець потрібно зауважити, що в рамках Міжнародної виставки «Інтер- АГРО» було проведено конкурс Inter- AGRO Innovation Aword на визначення найкращих рішень у виробництві техніки та обладнання. У номінації «Машини для обробітку ґрунту і посівів. Інноваційна техніка та обладнання» перемогу здобула компактна дискова борона «KRONOS-6» компанії Veles Agro — єдиного вітчизняного підприємства, що достойно конкурує з іноземними виробниками сільгоспмашин.
Одне з головних питань ― яка потуж- ність трактора потрібна для нормальної роботи агрегата? Відповідь проста: 230‒250 к. с. достатньо.